The Rise of a New Dawn…

Nikon DL – en helt ny serie kameror

Från Nikon kommer nu tre riktigt spännande nyheter. En helt ny kameraserie anländer lagom till våren. Nikon DL är inte några vanliga “kompakter”, vilka som helst. Nej, det handlar alltså om en helt ny serie som har ett eget namn, just för att markera att det är något helt nytt. Nikon DL18-50, DL24-85 och DL24-500 är Nikons “Premium Compact” med 20 megapixels upplösning, film i 4K, inbyggd wiFi och Bluetooth, filtergänga för tillbehörsoptik och filter och mycket, mycket mer.

Kan Nikon DL vara början på ett paradigmskifte? Här en DL24-500.

Nikon DL kan bland annat filma i 4K

Brännvidden är vad den heter

En intressant detalj med de nya Nikon DL är att det i deras produktnamn avslöjas vilket faktiskt zoomomfång de har, översatt till 35 mm-formatet. Vi är ju vana vid att prata brännvidd för kameror “som de var förr”, när vi satte in 35 mm film i dem. När vi då sa: “-Det här objektivet är en riktig vidvinkel, eftersom den har 24 mm brännvidd” så var det också så. Det var en vidvinkel på 24 mm. Med den digitala tekniken så har detta förändrats, så vi måste ofta ange hur mycket vidvinkel eller tele ett objektiv har – i jämförelse med 35 mm-formatet. De flesta tekniska specifikationer som finns har just en sådan jämförelse. Men i den nya DL-serien så behövs inte någon översättning till 35 mm-formatet – i kamerans namn så ser vi redan vilken brännvidd det handlar om. DL18-50 har alltså en rejäl vidvinkel på 18 mm och DL24-500 har ett rejält teleläge på 500 mm.

Läs mer om de olika modellerna i DL-serien:

[youtube]//www.youtube.com/watch?v=-3kio8veDuk[/youtube]

Koppla ihop kamera och smartphone med appen SnapBridge

Samtliga modeller i serien Nikon DL har stöd för den nya appen SnapBridge som kopplar ihop kameran med exempelvis en smartphone. SnapBridge finns för både iOS och Android. Dela bild och film snabbt och enkelt på sociala medier, ladda upp till molntjänst, ta en bild med smartphonen som fjärrkontroll, kontrollera kamerans status.