Nikon D810

Så kom den då Nikon D810 som föregåtts av en hel del rykten, i vanlig ordning får man tillägga. Man känner igen sig från de andra 800 kamerorna, inte så många förändringar på utsidan eller?

Efter en stund “klämmande” upptäcker man att det faktiskt hänt en del, det främre inställningshjulet är större och bättre, AEL AFL och AF on knapparna är distinktare. Ljusmätningsknappen är flyttad, AF väljare har fått några förhöjningar som gör den lättare att känna. På sidan har ingångarna, USB mm, fått varsin lucka istället för en stor.

Sätter man i batteriet i D810 och tar några rutor märker man att slutaren ger i från sig ett annat ljud, det beror på att den är helt ny, det har medfört ett lägre ljud som framförallt märks i Q (tyst läge) men åxå en snabbare bildframmatning, 5 bilder/sek i fullformatsläget, kanske inget att skryta med men ändå ok.

Man har tagit bort lågpass filtret, lika som D800E, vilket innebär bättre detalj- rikedom.

Bättre inuti: Med den nya expeed 4 som faktiskt är pappa och mamma till en hel del av förbätttringarna i Nikon D810. Med den har man förutom hastigheten åxå fått upp ISOt en bit till, i utökat läge till är omfånget 32-51200.

Man märker att kontrastomfånget blivit bättre, där man tidigare sett en del utfrätta högdagrar, så är det påtagligt bättre. Man har ett förbättrat ljusmätningssystem som heter 3D color Matrix III det hjälper till att styra AF, vitbalans och -ja just det ljusmätning. AF systemet är förbättrat, märks tydligt vid motiv följning , grupperad AF är en nyhet som man tagit från D4s.

Nytt filformat RAWs en krympt version av raw. 25% av en vanlig raw med 12 bitars djup för dig som vill snabba på det hela eller inte behöver hela upplösningen.

Ny tekink för den inspeglad information i sökaren, tydligare och ljusstarkare. Bättre spegelhus.

Sammanfattning: Idag den 14 juli när vi fått vår första Nikon D810 vi kan konstatera att man gjort förvånansvärt många förändringar, om än inte dramatiska så är alla är till det bättre, vi törs åxå säga att det inte finns någon konkurrent i dagsläget, i den här klassen (14 juli 2014).-Canon EOS 5D Mk III, säger kanske en del, men talar vi upplösning saknar den en hel del.

Ska man då byta upp sig? Har du en D800 kan det finnas anledning om du inte är nöjd med skärpan men tänk på att den svagaste länken ändå sätter ribban så utan förstklassig optik så ser du kanske inte förbättringen. Har du en D800E så är skillnaden mindre där hänger det mer på hastigheten och isot om du vill byta upp dig. Men trots allt det är DET BÄSTA VI TESTAT!!!