Nikon D810 – Den mest allsidiga kameran

Nikon D810 – Den mest allsidiga kameran!

Som fotograf letar man alltid motiv och bilder omkring sig var man än befinner sig. Du behöver inte vara speciellt intresserad av fåglar eller insekter men om du har mycket av den varan utanför huset eller i din närhet är det enkelt att utnyttja dessa som potentiella fotoobjekt. Att plåta fåglar är en utmaning för fotografen eftersom att de nästan aldrig sitter still eller befinner sig tillräckligt nära för att det ska gå att skapa något användbart i bildväg.

Själv har jag tagit 1000-tals bilder med min egen Nikon D800E och var väldigt nyfiken på att testa Nikon D810 som enligt utsaga skulle fixa till de funktioner som jag hakat upp mig på och som jag skulle önska att de kunde rättas till.

Vad skulle möjligen kunna förbättras i en så förträfflig kamera som Nikon D800E? Det är väl så där med det mesta, att man vänjer sig med fördelar och fina funktioner och flyttar upp ribban för allt går ju alltid att förbättra men man vet aldrig till vilken nivå förrän man ser och upplever det själv.

När jag införskaffade D800E för eget bruk för några år sedan så var valet inte helt självklart eftersom jag var medveten om att jag behövde en snabb kamera och kunna ta många bilder i snabb följd för att fånga det rätta ögonblicket. Samtidigt var det önskvärt med en låg brusnivå när man tvingas upp på höga ISO samt en så hög upplösning som möjligt för att ha friheten att delbeskära och slutkomponera bilderna fritt i efterhand med acceptabel upplösning kvar.

En annan önskan var en kamera som man kan plåta diskret med och som inte rasslar och skrämmer de nyckfulla objekten. Mitt val stod alltså mellan Nikon D4 och D800E men egentligen skulle jag velat ha båda kamerorna i en enda modell. En nackdel var också att D4 kostade dubbelt så mycket som D800E så valet blev till slut ganska enkelt. Jag valde Nikon D800E för sitt pris och höga upplösning och fick göra avkall på nästan brusfria bilder med högt ISO och den extremt höga hastighet i seriebildstagning som D4 erbjöd.

D810_24_70_top

Efter denna långa inledning kan jag bara konstatera att D810 motsvarar alla mina krav utom möjligen den snabbare seriebildstagningen som jag endast når om jag nöjer mig med DX-formatet.

Nikon har lyckats med konststycket att göra en redan riktigt bra kamera bättre genom att lyssna på fotograferna och förbättrat kameran. De små funktionsmissar man hittade på D800/E har rättats till och extra funktioner har lagts till.

D810_24_70_left

Detta är en av de bästa kamerorna som marknaden erbjuder just nu!

De viktigaste fördelarna

  • Lägre brus och utökat ISO, 64-12800, (32-51200 i utökat läge)
  • ”Small-raw” – Det nya filalternativet med halverade råfiler
  • Grupperat AF-område, stor fördel för objekt i rörelse
  • Den nya, tystare slutaren, kameran känns faktiskt snabbare
  • Den nya utformningen på AF-ON-knappen. Den mest använda knappen!

Foto A-Bilds betyg: AAAA+

Hansa Andersson