Hur fungerar egentligen en kikare? Det kan låta som en konstig fråga, men är du helt säker på vad beteckningarna på en kikare betyder och vad som händer i en kikare? En kikare har en hel del tekniska lösningar och egenskaper – och så en massa siffror som det inte alltid är lätt att ha koll på: 8×44, 7×50, 10×52 och så vidare. Dessutom finns det en massa besvärliga begrepp som utgångspupill, skymningsvärde och ljustransmission.
Med hjälp av en fiffig interaktiv lektion från Minox – direkt på Internet – blir det lättare att få ett grepp på vad delarna på en kikare har för funktion, vad som påverkar bilden, vad saker och ting egentligen betyder. Det är även en mycket bra hjälp för att välja rätt kikare. Ska den vara lätt att bära eller ska den ha en ordentlig förstoringsgrad? Ska den helst vara extremt ljusstark? Testa själv med olika kombinationer för att hitta den mest lämpliga för just dig.
Våren är här – dags för en bra kikare
I kategorin Kikare finns en hel del modeller att välja mellan. Naturligtvis finns där de mest intressanta kikarna från Minox, den tyska optikspecialisten bakom många innovativa produkter genom åren. Flera av Minox produkter tillverkas helt och hållet i Tyskland för att säkerställa att de håller den kvalitet som företaget garanterar. Handkikare och tubkikare, kikare för fågelskådning eller för att ha ute på sjön i sommar, med eller utan kompass eller optisk avståndsmätning.
Hur fungerar egentligen en kikare? – Interaktiv lektion från Minox
Klicka på önskad kombination för att testa olika parametrar. Nedan ser du hur olika faktorer påverkas, till exempel vikt, stabilitet, utgångspupill, skymningsvärde m m.
[iframe src=”//www.minox.com/fileadmin/flash/minox_baukasten_v19_cd_en.html” width=”120%” height=”1200″]
Vill du besöka Minox kikarskola i en egen flik i webbläsaren så hittar du länken här: Virtual Binoculars-Assembly Kit – Compose your own individual binoculars!