En av våra mest meriterade testpiloter, Hansa Andersson, har gjort ett test av Nikon D500 läs hans omdöme nedan.
Falun 2016-04-25
Test av Nikon D500
Första intrycket är det som gäller, brukar det heta. Mitt första intryck av nya Nikon D500 är: ”Vad proffsig den känns och vilket härligt grepp!” Det som stärker det positiva första intrycket är kamerans avsaknad av intern blixt vilket ger kameran en image av proffsighet och gör kamerahuset mer genuint och hederligt i handen.
Med fotografering i blodet, långt tillbaka till den analoga stenåldern så har jag, måste jag medge, vissa fördomar om mindre format än det klassiska 24×36 – småbild eller fullformat som det kallas numera. Men jag tror det är dags för en generell avdramatisering. För befintliga DX-användare torde D500 utan tvekan vara drömkameran! För oss inbitna ”fullformatare” kanske det är dags att tänka om lite? Är det inte lite lockande att få tillgång till den absolut senaste tekniken på marknaden utan att behöva investera dig upp över öronen i den förvisso helt fantastiska D5? Sanningen är att D500 faktiskt ger dig mer innovationer än D5 på vissa områden.
Det har ju snackats länge om det tomrum som funnits i Nikons toppsortiment av DX-kameror och att det var snart sju år sedan föregångaren D300s kom ut på marknaden. Sju år är lång tid i dagens snabba teknikutveckling och steget mellan de båda kamerornas tekniska prestanda är enorm.
Ny teknik
Jag gillar när teknikförbättringar kan ta fotografen framåt, upp till en ny nivå och möjlighet att skapa ännu bättre bilder. Det hänger självklart mest på dig själv som fotograf, att vara på rätt plats vid rätt tillfälle och vara beredd med rätt inställningar på kameran, anpassade för den aktuella situationen. Det är då man märker hur mycket enklare det blir att ta bättre bilder, att fånga de där blixtsnabba ögonblicken, när tekniken hjälper dig att ta ett steg till.
Snabbhet på flera sätt
Det mest utmärkande är kamerans snabbhet generellt sett. Jag fotograferar mycket fåglar, dels av intresse men också för den utmaning det är att lyckas skapa vackra bilder av dessa snabba och rörliga djur. Med 500mm brännvidd på D500 får jag plötsligt en förstoringsgrad som motsvarar 750mm! Kan jag verkligen följa flygande fåglar och på fri hand hålla dem kvar i sökaren så att fokuspunkterna arbetar som de ska? Det går alldeles utmärkt. D500 har hela 153 fokuspunkter som hjälper dig på traven och den fokuserar snabbare än någonsin. Tack vare 10 bps hinner jag också fånga dubbelt så mycket av händelseförloppet än med min D800E. Ett klassiskt exempel är fotografering av flygande fågel över en äng med en bakgrund bestående av träd och buskar som alltid är ett gissel då träden konkurrerar med objektet om fokuspunkternas uppmärksamhet. Då är det upp till dig som fotograf att vara med på noterna och ge kameran optimala förutsättningar till att fokusera korrekt. En annan svårighet är när man behöver fotografera genom tunna grenverk mot ett motiv som sitter bakom. Autofokusen hugger på tunnaste kvist så man får vara kreativ och rörlig för att ge kameran bästa möjlighet att hitta genom buskarna. Hindren finns där för det mesta men den snabba och exakta autofokusen i D500 hjälper dig definitivt till fler lyckade exponeringar.
Arbeta med högre ISO
En annan viktig aspekt vid den här typen av fotografering är att jag vågar ”slösa på ISO:t”. Eftersom brusnivåerna är så markant minimerade kan jag prioritera snabba slutartider istället. Inget ont om min gamla slitvarg D800E men där måste jag alltid hålla koll på ISO-inställningen så att den inte blir för hög, vilket gör att man ofta ligger på gränsen med exponeringstiden istället. Bländaren har jag nästan alltid på full öppning.
Var diskret
Den extremt tysta och diskreta slutaren är som en dröm. Hur många gånger har man inte hamnat i situationer då man medvetet håller inne första exponeringen och väntar på rätt tillfälle för att inte skrämma bort objektet. Eller när du ska fotografera i en kyrka vid någon känslig ceremoni. Slutaren är tyst som den är men med Q-läget (quiet), så är D500 lika tyst som en gammal fin Leica M.
Vikbar pekskärm
Numera är ju de flesta vana med våra smarta telefoner och alla dess möjligheter med pekskärm, superb bildkvalitet med mera. D500 har en utvikbar 3,2” pekskärm som är vinklingsbar i höjdled vilket underlättar både vid foto och filmning i obekväma kamerapositioner. Kameran har både WiFi och Bluetooth vilket ger optimal kommunikation med telefonen och möjlighet till snabb delning av nytagna bilder, även ute i fält.
SnapBridge och fördjupning i kamerans menyer
Vissa inställningar i kameran blir viktigare nu när du har möjlighet att dela bilder från kameran via din smarta enhet och Nikons app SnapBridge som medger kontinuerlig parkoppling med telefonen för direktöverföring av bilder samt möjlighet att dessutom fjärrstyra kameran vid behov. Jag plåtar vanligtvis alltid i råformat och brukar inte bekymra mig så mycket om kamerans inställningar vad det gäller vitbalans och metadata eftersom detta enkelt korrigeras vid import till Adobe Lightroom, Nikon Capture NX-D eller andra mjukvaror. Nikon har sedan länge gett användaren möjlighet att använda kameran som en exakt färgtemperaturmätare. Du mäter färgtemperaturen mot ett gråkort som sparas och kan användas senare. Kameran kan lagra upp till sex manuellt uppmätta färgtemperaturer på inställningarna d1-6. Fantastisk användbart vid svåra ljusförhållanden som idrottshallar och andra
blandljussituationer där kamerans autobalans ofta går bet. Om bilder ska delas direkt är det också viktigt att upphovsrätt och copyright är aktiverat i kameran. Vill du fördjupa dig ytterligare och redan i kameran finjustera dina bilder går du in i Picture Control i kamerans meny, som också har en egen knapp som kortkommando. I Picture Control finjusterar du och väljer den bildkaraktär du önskar. Dessa justeringar kan ses i kameran även om du fotograferar i råformat. För att få med dig dessa justeringar ihop med råfilerna till datorn måste du använda Nikons egen programvara Capture NX-D. SnapBridge finns för närvarande endast till Android men förväntas komma till Appleprodukter under sommaren 2016.
4K film
Med D500 kan du filma i 4K (3840 x 2160 pixlar), även det en rejäl förbättring jämfört med gamla D300S som inte har högre videoupplösning än 720p (1280 x 720 pixlar). För att fortsätta med de enastående filmegenskaperna så har Nikon byggt in en VR-funktion i kameran för att eliminera skakningar vid högupplöst filmning och möjlighet till att skapa 4K timelapse direkt i kameran är ju inte så tokigt, eller hur?
Strömkonsumtion
Den enda negativa reflektion jag fick av D500 var en något hög batterikonsumtion. Den är märkbart högre än vad jag är van vid med mina tidigare Nikonmodeller. Det kan ju vara så att den blir bättre med tiden med ny firmware? Personligen förser jag alltid mina kameror med extra batteripack som strömreserv, bättre balans och för bekvämt fotograferande i höjdformat.
Slutsats
Nikon D500 är DX-fotografens våta dröm och FX-fotografens optimala komplementkamera – ny variation på de brännvidder du redan har och den absolut senaste och vassaste kameratekniken under samma skal.
Hansa Andersson
Läs mer om Nikon SnapBridge
Notera att denna artikel, Test av Nikon D500, och tillhörande fotografier lyder under upphovsrätten. Citera gärna men uppge alltid källa eller hänvisa för vidare läsning till ursprungsartikeln alternativt länka hit. Det går även bra att länka artikeln på sociala medier.