Irix Lens, Firefly och Blackstone 15 mm/f2,4

Vi presenterar en ny lins som finns i två utföranden: Irix Lens, Firefly och Blackstone 15 mm/f2,4. Det schweiziska märket med tillverkning i Korea har en läcker design och en del intressanta lösningar. En av de mest utmärkande innovationerna är det interna filtersystemet där man kan sätta ett filter bakom “sista linselementet”, det vill säga det linselement som sitter närmast kamerahuset då objektivet är monterat på kameran. En liten “skåra” håller filtret på plats.

Irix Lens

Irix Lens, firefly 15/2,4

 

Irix Lens – två modeller med samma prestanda

Firefly är den lite “enklare” av modellerna och har en ytfinish av standardtyp. Firefly väger cirka 12% mindre än sin syskonmodell, Blackstone. Med Firefly medföljer även en väska av enklare typ. Den lite mer professionella modellen heter Blackstone och har en mer reptålig ytfinish. Markeringarna, det vill säga text och siffror, är dessutom fluorescerande vilket betyder att de lyser lite i mörker. Fokusringen är av metall, vilket skiljer sig från Firefly som är gummerad. De har en god vattentätning, men Blackstone är något bättre på just den punkten.

Brännvidden ligger, som namnet antyder, på 15 mm vilket alltså är mycket kraftig vidvinkel, på gränsen till fisheye. Med en ljusstyrka på f2,4 så kan det betraktas som en mycket ljusstark optik som trots sin låga brännvidd ändå går att använde till att kontrollera skärpedjupet. De rundade lamellerna ger en mjuk och fin oskärpa på det som ligger utanför fokus. Dock är de två syskonmodellerna i grunden samma optik eftersom det inte skiljer sig något mellan linselementen som består av asfäriska linser och ED-glas.

För Canon och Nikon

Irix Lens finns för både Canon och Nikon. Den tekniska prestandan är densamma för bägge. Leveranser är beräknade till någon gång under augusti 2016 men det går bra att boka ett exemplar redan nu.

Videopresentation

[youtube]//www.youtube.com/watch?v=CCgg5tHNSeI[/youtube]

Spara