Filma med drönare, sevärd dokumentär

Något som har blivit populärt under de senaste åren är så kallade drönare, även kallade helikopterkamera (om de har en kamera inbyggt). Fjärrstyrda minihelikoptrar som kontrolleras från marken via en fjärrkontroll och, om de har en kamera, kan filma och fotografera från ovan. Utvecklingen har gått snabbt och kvaliteten på både helikoptrarna och kamerorna är numera på en nivå som är riktigt imponerande. HD-upplösning och många megapixlar – bilder och filmklipp blir helt enkelt väldigt bra. Att filma med drönare är dock inte alltid så enkelt, varken tekniskt eller juridiskt.

Vilken lagstiftning gäller?

Men vad är tillåtet? Var får man filma? Får vem som helst filma och får man då filma vad som helst? Lagstiftningen skiljer sig åt mellan olika länder och det är ganska snårigt. Dessutom pågår en debatt kring ämnet där lagstiftningen kan komma att ändras, både med skärpningar och med uppluckringar. Orsaken till varför det kan komma att ske lagändringar är flera. Dels är den alltid aktuella integritetsfrågan en av parametrarna, men även säkerhetsfrågan i olika avseenden. Vill man få en drönare i huvudet och vill man att någon flyger sin drönare alldeles intill en flygplats när man själv sitter i ett plan som går in för landning?

Filma med drönare

Att filma med drönare kräver lite skicklighet, men även lite kunskap om vilka regler som gäller. Här en Veho Muvi X-Drone.

Filma med drönare, dokumentär på SVT Play

Vetenskapens värld på SVT visade nyligen Drönarnas Tid, en kanadensisk dokumentärfilm om utvecklingen av drönare, hur de kan användas i olika syften och om hur framtiden kan komma att se ut. Dokumentärfilmen kan ses på SVT Play fram till den 22 augusti. Filmen heter The Age Of The Drone på engelska om det efter detta datum går att söka efter den. Produktionsbolaget heter Zoot Pictures Inc och filmen är en samproduktion med Canadian Broadcasting Corporation. Copyright hos Rebot Films Inc 2015.

Drönarnas Tid på SVT Play (OBS! Kan ses fram till den 22 augusti 2016. Därefter kan länken bli inaktuell och dokumentärfilmen måste ses på annan plats.)

Spara

Spara

Spara