Vibrationsreducering – vi förklarar kort hur det fungerar

Det är många som undrar hur vibrationsreducering egentligen fungerar. Att det fungerar vet alla som har en kamera och ett objektiv med VR-teknik, men inte hur det fungerar. Och de som som har VR-teknik i sin kamera vet att det är en mycket bra funktionen som ger bättre bilder.

Vibrationsreducering – en kort förklaring

För att inte bli alltför tekniska och fastna i en massa termer som kan låta alltför främmande så kan man säga att VR-tekniken gör så att bilden “följer med”. Om man håller en kamera på fri hand och exponerar i exempelvis svagt ljus och utan blixt så kan det behövas en lite längre exponeringstid än vad som normalt är lämpligt på fri hand. En 30-dels sekund kan fungera om man är stadig på handen, men det är ibland ett gränsfall. Vill kameran ha en längre exponeringstid, till exempel en 15-dels sekund eller längre så blir det ofta skakigt eftersom vi alltid har lite rörelse i våra händer och armar. Vi “skakar” helt enkelt. När då kameran öppnar slutaren så träffar bilden, projiceras, på sensorn för att fånga ögonblicket. Om vi då rör vår kamera så mycket som en millimeter i sidled så projiceras bilden på sensorn på samma sätt – den får med den millimeter i sidled som vi skakar. Bilden blir suddig av rörelseoskärpa.

vibrationsreducering

Motorer jobbar i både Y- och X-led för att motverka skakningar.

Samverkande motorer

En kamera och ett objektiv med vibrationsreducering har två stycken sensorer (avkännare) och två stycken motorer. En känner av för höjdled (Y) och en för sidled (X). Dessa motorer i sin tur är kopplade till ett linselement. Om vi skakar lite i höjdled så känner sensorn för Y av det och aktiverar motorn för Y som då gör att linsen “följer med” i höjdled för att den millimeter vi skakar ska bli noll millimeter på bilden. Om vi skakar i sidled så sker samma sak, men med sensorn och motorn för X. Bägge två samverkar dessutom för att tillsammans kompensera våra skakningar i både höjd- och sidled. Allt sker blixtsnabbt.

Interaktiv förklaring

[iframe src=”//www.nikonusa.com/en_US/IMG/Images/Micro-Sites/VR/” width=”120%” height=”700″]

Finns till och med på kompaktkameror

Tekniken med vibrationsreducering finns på flera kameror och objektiv, till och med på så kallade kompaktkameror, exempelvis Coolpix P900.

Teknisk information

Spara

Spara