Vad gör personalen på Foto A-Bild efter klockan tre?

Alla har vi funderat på vad banken gör efter klockan tre. Frågan är en klassiker sedan decennier och eftersom de inte längre hanterar kontanter så kan de i alla fall inte räkna sedelbuntar. Vad vi däremot vet är vad personalen på Foto A-Bild gör då banken håller på med hemligheter: Kör Gokart, förstås! Ok, det är kanske en lätt överdrift att vi åker Gokart varje dag. Men det är sant att det är precis vad som hände för inte så länge sedan.

Med friskt mod i sinnet och en riktigt kraftfull kamera i handen begav sig verkställande direktör för Sveriges bästa fotobutik iväg till Hedemora Gokart för en stunds avkoppling – med dånande motorer och påfrestande g-krafter i kurvorna. Ett team med leverantörer, vänner och bekanta mötte upp för att tävla om prestige och ära i sporten som gör pojkar av män. Om någon undrar ifall det är lite barnsligt att köra lådbil med motor så är svaret: Ja! Men det är vansinnigt roligt och dessutom beroendeframkallande. Blir man omkörd så finns det inget annat i siktet än att försöka ta revansch – till vilket pris som helst!

En av kamerorna på plats var den makalösa Nikon Coolpix P900 som har ett zoomomfång på hela 83x. Smaka på den – 83x zoom! Naturligtvis har den här monsterpjäsen en inbyggd vibrationsreducering, vilket nästan är ett krav vid så mycket tele. P900 är fullsmockad med teknik, men ändå enkel att använda. Autofokuseringen är supersnabb och det gör kameran till den perfekta kompakt(nåja, en definitionsfråga)-kameran för många olika tillfällen. För att bara ta ett illustrerande exempel på det otroliga zoomomfånget:

Bägge bilderna är fotograferade med Nikon Coolpix P900, i vidvinkelläge respektive teleläge. Staketet till höger är detsamma som syns i bakgrunden på bilden till vänster. (Bilderna är nedskalade något i upplösning)

Bägge bilderna är fotograferade med Nikon Coolpix P900, i vidvinkelläge respektive teleläge. Staketet till höger är det staket som syns i bakgrunden på bilden till vänster. (Bilderna är nedskalade något i upplösning pga webben)

På plats var även Veho Muvi HD 10 och Muvi K2, actionvideokameror som bland annat monterades på karten med hjälp av ett bygelstativ för rör, stolpar m m. Även en Duopod användes under dagen, ett fiffigt dubbelstativ som passar i princip alla kameror. Allt kompletterades med en helikopterkamera. Följ med på en tur i en rolig vuxenleksak:

[youtube width=”645″ height=”474″]//www.youtube.com/watch?v=OT5_0-CyN4Q[/youtube]

Nikon Coolpix P900

Nikon Coolpix P900

För att sammanfatta dagen och testet av kamerorna så var det riktigt bra. Coolpix P900 motsvarar förväntningarna och den enorma zoomen gör kameran till en av de mest överlägsna i sin klass. 83x optisk zoom betyder att man i princip kan fånga in nästan vad som helst som befinner sig avstånd. Och då menar vi verkligen avstånd, ordentligt avstånd. Så kraftig zoom brukar betyda att en vanlig kamera skakar och bilderna uppvisar skakningsoskärpa. Men eftersom P900 har vibrationsreducering så kan man lätt få skakningarna att försvinna. Vill man vara extra noggrann eller kanske fotografera i extremt dåliga ljusförhållanden så kan man komplettera kameran med ett enbensstativ. Då är man garderad och redo att fotografera sport, djur & natur och mycket mer.

Actionkamerorna HD 10 och K2 fixade uppdraget mycket bra, även de. Vi befarade att det skulle bli oerhört skakigt då kamerorna trots allt monterades på en metallbygel på en gokart som i sin tur körde på bland annat asfalt. Och det är sant att klippen inte var bra då karten stod stilla och gick på tomgång. Men så fort man trampade ner gaspedalen och varvade upp motorerna så blev alla filmklipp bättre. Det kanske rentav är en smaksak om ett filmklipp från en motor ska vara helt skakfri eller om man som tittare ska få samma känsla som när man åker själv. För det är ju så, att när man kör gokart så är det inte som att sitta i baksätet på en limousine. Men det är också lite av poängen…

Vad som ibland glöms bort när man recenserar kameror eller andra tekniska produkter så är det tillbehören. Bygelstativet från Veho är en mycket enkel konstruktion. I princip så är den en metallbygel med en helt vanlig stativgänga. Men den är enkel att montera och passar alla kameror – oavsett fabrikat – eftersom stativgängan är av helt vanlig standardtyp. Med ett bygelstativ så kan man snabbt och enkelt montera vilken kamera som helst på en stolpe, på ett rör eller rent av på en rails uppe på en vanlig bil. Bygelstativet finns i två varianter, stor och liten. Även Dupod fungerade precis som det var tänkt. Duopod är egentligen två stativ som kan tas isär och användas på olika vis. Ett bra komplement till både bygelstativet och Duopod är en hållare för smartphone. Med den kan man fästa en smartphone på samma sätt som en kamera.

Bygelstativet från Veho kan monteras lita överallt, t ex på en cykel. Duopod är två stativ som kan sättas ihop till ett. Handstativdelen är bra för att ta en selfie. Hållaren för smartphone har en vanlig stativgänga i botten, vilket betyder att den kan skruvas fast på vilket stativ som helst - och på ett bygelstativ och Duopod, förstås.

Bygelstativet från Veho kan monteras lite överallt, t ex på en cykel. Duopod är två stativ som kan sättas ihop till ett. Handstativdelen är bra för att ta en selfie. Hållaren för smartphone har en vanlig stativgänga i botten, vilket betyder att den kan skruvas fast på vilket stativ som helst – och på ett bygelstativ och Duopod, förstås.

Blir du själv sugen på att testa din skicklighet i en gokart så rekommenderas Hedemora Gokart som har skicklig och trevlig personal, både inomhus- och utomhusbana, relaxavdelning och mycket mer. Hedemora Gokart hemsida och Hedemora Gokart på Facebook. Men glöm för alla hästkrafters skull inte att ta med en kamera!