Nyhet: Nikon DxR – kamera som kan fotografera genom kläder

Nikon lanserar nu Nikon DxR, där xR står för engelskans X-Ray, det vill säga röntgenstrålning. Dock inte att förväxla med vanlig röntgenstrålning som i höga doser kan vara skadliga. Nya DxR är marknadens första DSLR-kamera som använder sig av optisk nanoteknik i röntgenvåglängdens ljusspektra för att fotografera genom tygets fibrer. På en nyutvecklad mendacibus-sensor sitter ett NEV-filter (Non Est Verum) som endast släpper igenom den information som är korrekt, det vill säga det som ligger till grund för den bild som återger informationen rätt. Sensorn har endast 15,14 Nmp i upplösning men för dess syfte räcker det mer än väl till hävdar Nikon. Förutom konventionellt tyg kan kameran fotografera genom en del andra material, till exempel förpackningsplast.

Nikon DxR – marknadens första kamera som kan fotografera genom kläder

“- Med den här nya kameran och med dess banbrytande teknologi tar Nikon steget in på nya marknadssegment för säkerhet och övervakning“, kommenterar Nikons europachef John McInventa nyheten. På frågan om den här tekniken kan komma att missbrukas eftersom det öppnar upp möjligheten att ta integritetskränkade bilder på praktiskt taget vem som helst svarar McInventa: “- Den risken har vi förstås alltid. Därför kommer nya DxR endast att säljas via en segmenterad distribution. Om tekniken missbrukas kommer vi att få se väldigt många nakenbilder på personer som inte är misstänkta för brott och aldrig har varit föremål ens för en sådan misstanke.

kamera som kan fotografera genom kläder

Nikon DxR

Nikon DxR är en kamera som kan fotografera genom kläder och är kompatibel med alla objektiv med Nikons F bajonettfattning. Nikons blixtljussystem kommer dock inte vara kompatibla med kameran eftersom de endast använder sig av reguljära våglängder i ljuset som DxR inte kan registrera. Försäljnings start 31 juni 2015. Ca pris 15000 €

Bild från public Domain

En kvinna beväpnad med pistol fotograferad med Nikon DxR, en kamera som kan fotografera genom kläder.