Nikon släpper nytt 300mm f/4 med Phase Fresnel

Nytt objektiv från Nikon – AF-S NIKKOR 300mm f/4E PF ED VR!

Nyhet AF-S NIKKOR 300mm f/4E PF ED VR

AF-S NIKKOR 300mm f/4E PF ED VR

Med Phase Fresnel-linser

300 mm objektiv med bländare på f/4.  Lättare, mindre, bättre är väl de ord som faller väl på plats utan att vara allt för mycket floskler. Enligt specifikationerna från Nikon är det här det lättaste 300 mm objektivet för full format. Objektivet är 75 mm kortare och 700 gram lättare än det tidigare objektivet, hela 30% reducering av vikt och storlek. Vad som gör det nya AF-S NIKKOR 300mm f/4E PF ED VR ännu mer spännande är att ett helt nytt begrepp ser dagens ljus –  Phase Fresnel-element (förkortat PF). PF är en av förklaringarna till att vikten minskat.

Fresnel-linser, efter den franske fysikern Augustin-Jean Fresnel, känns igen från exempelvis fyrar och har med fördel även använts på vissa typer av overheadprojektorer. Det är en typ av plankonvex lins som med sin konstruktion har en lägre vikt än reguljära linser med samma tekniska data, men i regel även dyrare. Phase Fresnel Lens Technology är dock mindre känt eftersom det har använts i ett ganska smalt område tidigare, i huvudsak inom astronomin. En tekniskt avancerad men förklarande artikel om ämnet finns hos NASA: Phase Fresnel Lens Development for X-ray & Gamma-ray Astronomy.

Phase Fresnel

Genomsiktsbild av Nikon AF-S NIKKOR 300mm f/4E PF ED VR

Omvänd ljusbrytning

För att göra en lång historia så kort som möjligt: Våglängder (olika färger) bryts olika. Det ger upphov till kromatisk aberration, alltså att de olika våglängderna “projiceras” olika på andra sidan linsen. I “vanliga” linser bryts ljuset i ordningen rött, grönt, blått. I fasfresnellinser sker brytningen omvänt. För att förenkla det hela kan man säga att orsaken till att Nikon har valt att utveckla en fasfresnellins är: minskad kromatisk aberration och därmed skarpare bilder + lägre vikt och storlek.

AF-S NIKKOR 300mm f/4E PF ED VR har förstås Nano Crystal Coat, antireflexbehandlade linser, samt en del andra linselement som sammantaget sägs höja skärpan och ge minimal färgförskjutning. Ny elektronisk slutare som framförallt ger ett jämnare resultat vid serietagning. Det handlar helt enkelt om någonting helt nytt och väldigt spännande. (AF-S NIKKOR 300mm f/4E PF ED VR ger 450 mm brännvidd när det används med en Nikon-systemkamera i DX-format.)

Boka nu och få en exklusiv canvas väska på köpet värde ca 1000 kr. AF-S NIKKOR 300mm f/4E PF ED VR går att förhandsboka i vår webshop: AF-S NIKKOR 300mm f/4E PF ED VR. Säljstart återkommer vi med i ett senare skede. Håll ögonen öppna.

Spara