Actionkamera – filma allt för att bevisa att det har hänt

Actionkamera för sport och fritid

Om actionkamera man det sägas på en gång: En “vanlig” videokamera har fler möjligheter och är på så vis mycket bättre. Man kan ofta zooma med dem, och flera modeller kan man påverka bilden mycket mer, exempevis genom olika bländare. Knapparna är större och därmed lättare att hantera. Man har helt enkelt mycket fler möjligheter med en “vanlig” videokamera, och därför kommer det fortfarande finnas “vanliga” videokameror att köpa. Eller för all del, digitala systemkameror med filmfunktion som man kan byta objektiv på. Priserna varierar från ett par tusenlappar upp till proffsmodeller med prislappar som har sex siffror, eller mer.

Men, det finns en del fantastiska möjligheter med de kameror vi kallar för actionvideokamera, eller actionkamera. Till att börja med så är de små. Det är bra eftersom man inte gärna sätter en sjukilos kamera på en hjälm när man ska åka skidor. Och sedan så är de små. Det är också bra eftersom det blir otympligt att ha en stor kamera på kroppen när man ska gå i ett demonstrationståg. Sedan är de små, vilket är bra när man…

Den största fördelen är främst att de är små och kan monteras, skuvas fast eller hängas i princip var som helst. Det finns nästan inga begränsningar för var de kan placeras. Det fullkomligen kryllar av fästen för hjälmar, cykelstyren, kläder och annat. Som bara ett av många exempel: Veho Muvi liten stativbygel för kamera kan sättas fast på till exempel styret på en cykel eller motorcykel, en stång eller ett staket eller på relingen på en båt. Enkel att montera, sitter ordentligt och passar vilken kamera som helst då den har en vanlig stativskruv. Man kan allstå sätta en Nikon-kamera på en TV-antenn, om man vill. En annan smart lösning är Peak Design Capture P.O.V som fäster en GoPro på remmar m m.

För riktigt blöta filmklipp

En annan stor fördel med de här kamerorna är att det finns undervattenshus. Ibland följer det med i förpackningen, ibland köps de separat. Undervattenshusen till de här är mycket billigare än de som finns till “stora” kameror, men de fungerar minst lika bra. Och ett undervattenshus är förstås inte bara till för rena dyk utan nästan självklara vid skid- och snowboardåkning, lek i vatten, segling, paddling, motorsport i våta miljöer och mycket, mycket mer. Det är alltså inte bara besvärligt att montera en stor och tung videokamera på snowboarden, den behöver skyddas från fukt på ett effektivt sätt. Dessutom – en kamera med en prislapp på väääldigt många tusenlappar riskerar man ju inte gärna.

Actionkamera

GoPro Hero 5 och Veho K2. Båda med undervattenshus.

 

Vilket märke?

Det är förstås svårt att välja mellan olika märken. Så är det alltid. Naturligtvis vill man ha en bra kamera, och det är ibland lika svårt som att hitta en bra bil. Hur definierar man en “bra bil”? Är en bensinsnål bil den bästa eller är det låg försäkring eller stort lastutrymme? Lite enklare är det faktiskt med en actionkamera. De flesta kamerorna har ganska likvärdiga funktioner och tillbehör. De fungerar ungefär likadant. Men, inte minst: Den färdiga filmen. Det är ändå den som avgör. Och här törs vi påstå att det skiljer nästan obetydligt. Så liten är skillnaden att vi sällan eller aldrig kan avgöra själva vilken kamera som har använts.

Störst och mest kända är förstås GoPro, giganten på marknaden och märket som har legat i framkanten länge. Och de är bra. Riktigt bra. Den senaste generationen levererar fantastisk kvalitet som vi inte skämtar om när vi kallar den för professionell. GoPro håller mycket hög kvalitet, och naturligtvis har vi dem i lager i butiken på Åsgatan 12 i Falun. Där har vi även en display med TV-monitor som rullar – med filmer tagna med just GoPro. Men GoPro är förstås inte ensamma, och flera andra varumärken har kommit ikapp utvecklingen och utmanar kraftigt. Ett av dessa varumärken är Veho, ett brittiskt företag som bland annat gjort sig kända för att sponsra Southampton FC i Premier League. Veho samlar även in pengar till Bröstcancerfonden, något som har gett företaget extra mycket respekt på marknaden. Och det hjälper vi förstås gärna till med och har därför flera av deras produkter.

Men det finns förstås ännu fler modeller och märken än GoPro och Veho. Ett exempel i vår webbshop är Drift Innovation HD170, och som namnet antyder så filmar den i full HD, 1080p. Just det begreppet, full HD, betyder att antalet bildpunkter är högt.

Upplösning och bilder per sekund

1080p är mycket bra. Det ger detaljerade filmer med mycket bra skärpa. 1080p är normalt antalet bildpunkter på höjden i filmen. Med 1080p så är det brukligt att filmen har 1920 bildpunkter på bredden – alltså 1080×1920 bildpunkter. Ju fler bildpunkter, ju högre upplösning och därmed bättre bild – så kan man sammanfatta en enkel tumregel. Nu börjar det även komma kameror som har 4K, det vill säga ännu högre upplösning. Med ännu högre upplösning så blir det dock störra filer, vilket kräver större minneskort. Och för att verkligen kunna se en 4K-film, som den är, så krävs en TV eller monitor som klarar av att visa den. Men vi är på väg åt det hållet.

En actionkamera har även något som kallas fps, frames per second. Det är antalet bilder per sekund som kameran spelar in. En snabb rörelse, till exempel någon sporthändelse, inspelad med bara 15 fps ger en film som kanske blir bra, men bara kanske. Filmen blir oskarp och tycks “lagga”. 30 fps är nästan ett krav för snabba rörelser. 60 fps är riktigt bra. Vissa kameror klarar till och med av 120 fps. ju högre fps, ju bättre blir det med snabba rörelser. Och då kan man även “dra ner” uppspelningen i ett redigeringsprogram så det blir slow-motion.

GoPro Hero 5:

 

 

16473804

 

 

Veho K2:

 

veho hockey

En Veho K2 monterad på en ishockeydomare filmar under match. K2 har en syskonmodell som heter HD10, och med den följer en krokodilklämma med i förpackningen.

 

 

 

PS…

Som rubriken Actionkamera – filma allt för att bevisa att det har hänt antyder: Det finns en aspekt på det här med actionkamera. Ibland är det svårt att tro vad man har gjort eller varit med om. Det låter otroligt det som man påstår. Men har man filmat det så finns ju bevis! Inga fler “-Äh, det där tror jag inte på…”. Veho har till och med ett koncept som heter No Proof – No Glory. På webbsidan noproofnoglory.com kan man ladda upp sina filmklipp och få poäng för otroliga saker som har filmats.

 

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara